29οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων| από 31/8/2015 έως και 14/9/2015 | Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου

AFISA_THEATRIKH_A3_low

Το ΝΠ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου διοργανώνει για 29η χρονιά τους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων, στρέφoντας τα φώτα της ράμπας στους «εραστές» της τέχνης και του πολιτισμού, στην ερασιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική δραστηριότητα.

Επειδή ο  Πολιτισμός  δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα και συνειδητή επιλογή, και η Δημιουργία είναι τρόπος και στάση ζωής, αναβαθμίζουμε το θεσμό των θεατρικών αγώνων, αξιοποιούμε ανθρώπους, δομές και χώρους; πολιτισμού της πόλης μας, και ενθαρρύνουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών. Δίνουμε βήμα σε ερασιτεχνικές ομάδες από όλη την επικράτεια και σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν δημιουργικά με την τέχνη.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, εκτός από το διαγωνιστικό μέρος, θα λειτουργήσουν δωρεάν καλλιτεχνικά εργαστήρια, με τη συνεργασία γνωστών καλλιτεχνών, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη των ομάδων και όχι μόνον, να έρθουν σε επαφή με τεχνικές και εκφραστικά εργαλεία από το χώρο των παραστατικών τεχνών. (επισυνάπτεται έγγραφο με πληροφορίες)

Παράλληλα ανοίγουμε τη συζήτηση για το ρόλο της ερασιτεχνικής δημιουργίας στις νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, επαναπροσεγγίζοντας έννοιες και πρακτικές όπως ερασιτεχνισμός – επαγγελματισμός, ατομικότητα – συλλογικότητα , συμμετοχή, μοίρασμα, κοινή δράση, δημιουργικότητα.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο  συγκεντρώνονται τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ζωγράφου

Ζωγράφου

Πρόγραμμα Θεατρικών παραστάσεων

ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 31/8/2015 – Πέμπτη 3/9/2015

Δευτέρα 31 Αυγούστου

Ομάδα: Θεατρική Ομάδα ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ ΕΞΑΝΤΑΣ

Έργο: « Προμηθέας Δεσμώτης » – Αισχύλος

1,2,3 Σεπτεμβρίου

Ομάδα: Θεατρικό Εργαστήρι «CARPE DIEM» του ΝΠ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου

Έργο: « Η μικρή μας πόλη » – Thornton Wilder

Πρόγραμμα παραστάσεων ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ

Παρασκευή 4/9/2015- Κυριακή 13/9/2015

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου

Ομάδα: Θεατρική Ομάδα «PROJECT 01»

Έργο: « Παιχνίδια στη σοφίτα » – Lilian Hellman

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου

Ομάδα: Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου – Παραμυθένια Σκηνή

Έργο: « Τα τακούνια της γοργόνας » – Θάλεια Αντωνιάδη

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου

Ομάδα: Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα

Έργο: « Τρωάδες » – Ευριπίδης

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου

Ομάδα: Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας»

Έργο: « Ο ματωμένος γάμος» – Φ. Γκ. Λόρκα

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου

Ομάδα: Εκπολιτιστικός-Επιμορφωτικός Σύλλογος Δ.Δ. Ανθούσας Θεατρική Ομάδα «Παντός Καιρού»

Έργο: « Το μήνυμα » – Αργύρης Χιόνης

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου

Ομάδα: Νεανική Σκηνή «Ονειροβάτες»

Έργο: « Ερωτόκριτος » – Βιτσέντζος Κορνάρος

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου

Ομάδα: Θεατρική Ομάδα Δήμου Ιλίου

Έργο: « Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης » – Έντεν Χόρβατ

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου

Ομάδα: Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια»

Έργο: « Καποδίστριας » – Νίκος Καζαντζάκης

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου

Ομάδα: «Θεατρικό Εργαστήρι» Αξιούπολης Δήμου Παιονίας

Έργο: « Η νύφη της κούλουρης » – Ευάγγελος Παντόπουλος

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου

Ομάδα: Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού Πολιτιστικού

& Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό»

Έργο: « Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» – Ντάριο Φο

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου

Λήξη Φεστιβάλ – Απονομή Βραβείων

Συναυλία από το Σύνολο Νυκτών Εγχόρδων Αθηνών “mandolinarte

Όλες οι θεατρικές παραστάσεις θα γίνουν στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζωγράφου

ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ.

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.00

Ώρα έναρξης βραδιάς απονομής:20.00

Πρόγραμμα σεμιναρίων-εργαστηρίων Θεάτρου

από Παρασκευή 4/9/2015 έως και Κυριακή 13/9/2015

Χώροι διεξαγωγής: «Βίλα Κοτοπούλη» , Χώρο τέχνης «Αλέκα»

Παρασκευή 4/9/2015, ώρα 15:00-17:00 και Σάββατο 5/9/2015, ώρα 10:30-13:30. 

Βίλα Κοτοπούλη, Αλ. Παναγούλη 17, Ζωγράφου

1.Όλια Λαζαρίδου: «Δραματοποίηση του θεατρικού κειμένου»

Η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου, με σημαντικό έργο στο θέατρο και τον κινηματογράφο, θα μυήσει τους μαθητές της στη δραματοποίηση του θεατρικού κειμένου και στα στάδια εξέλιξης μέχρι το κείμενο να γίνει θεατρική πράξη. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα επιχειρηθούν να δοθούν από κοινού με τους μαθητές απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Tι ακριβώς είναι αυτό που λέμε θεατρική πράξη; Ποιά υλικά χρησιμοποιεί ο ηθοποιός για να ερμηνεύσει και με ποιον τρόπο; Πως μπορεί κανείς να είναι δημιουργικός χρησιμοποιώντας σαν πρώτη ύλη τη χαρά που έχει ένα παιδί όταν ανακαλύπτει τον κόσμο; Όπως λέει η ίδια «Το να είσαι δημιουργός, δημιουργικός, είναι μια τέχνη που μαθαίνεται, αλλά είναι και μια στάση απέναντι στη ζωή».

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 25 άτομα.

2.Σάββατο 5/9/2015 ώρα 17:00-19:30 και Κυριακή 6/9/2015 ώρα 17:00-19:30. Χώρος τέχνης «Αλέκα», πλατεία Αλεξανδρή (πρώην Γαρδένια), Ζωγράφου

Θεόδωρος Εσπίριτου: «Το πρώτο βήμα: μικρό σεμινάριο θεατρικής εκπαίδευσης»

Ο σκηνοθέτης και καθηγητής υποκριτικής Θεόδωρος Εσπίριτου θα παραδώσει ένα σεμινάριο πεντάωρης διάρκειας, σε ηθοποιούς, σπουδαστές θεάτρου, ερασιτέχνες ηθοποιούς και σε όσους αγαπούν την τέχνη του θεάτρου. Με βασικό αντικείμενο ένα κοντάρι από πεπιεσμένο χαρτί, θα εργαστούμε επάνω σε ασκήσεις ρυθμού, αντανακλαστικών, ετοιμότητας, αντίληψης του χώρου, φαντασίας, επινοητικότητας, συνεργασίας κ.α. για την καλλιέργεια των εκφραστικών μέσων και την προσέγγιση της ετερότητας.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 25 άτομα.

3.Δευτέρα 7/9/2015 έως και Πέμπτη 10/9/2015 ώρα 17:00-20:00 και Παρασκευή 11/9/2015 ώρα 14:00-17:00: Βίλα Κοτοπούλη, Αλ. Παναγούλη 17, Ζωγράφου.

Γιώργος Λυντζέρης: «Θεατρική μάσκα και κατασκευές»

Ο εικαστικός, σκηνογράφος Γιώργος Λυντζέρης, που έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους έλληνες σκηνοθέτες, ενώ έχει δημιουργήσει μάσκες για δημιουργούς όπως ο Θεόδωρος Τερζόπουλος κ.α. στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα δημιουργήσει το περιβάλλον ώστε οι συμμετέχοντες να μάθουν την ιστορία της μάσκας στο θέατρο, μεθόδους κατασκευής βασικών θεατρικών μασκών και να δημιουργήσουν κατασκευές με απλά υλικά. Η θεατρική μάσκα ως βασικό στοιχείο της τέχνης του θεάτρου με την απελευθερωτική της δύναμη, τη δυνατότητα της να μεταμορφώνει τον ηθοποιό, ακόμα και τις μαγικές της -σύμφωνα με κάποιους πολιτισμούς- ιδιότητες, αποτελεί πολύτιμο και ταυτόχρονα απολαυστικό εργαλείο για την τέχνη του θεάτρου.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 25 άτομα

4. Δευτέρα 7/9/2015 έως και Πέμπτη 10/9/2015 ώρα 17:00-20:00 και Παρασκευή 11/9/2015 ώρα 14:00-17:00: Βίλα Κοτοπούλη,  Αλ. Παναγούλη 17, Ζωγράφου

Δημήτρης Ντάσκας: «Η δουλειά του ηθοποιού πριν την πρόβα με τον σκηνοθέτη»

Ο ηθοποιός Δημήτρης Ντάσκας, με μακρά δημιουργική πορεία και σημαντικές συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Γαλλία, προτείνει τρόπους που θα βοηθήσουν τους ερασιτέχνες ηθοποιούς και όχι μόνον να απολαμβάνουν ουσιαστικά την υπέροχη διαδικασία της πρόβας. Οι συμμετέχοντες, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τεχνικές και τρόπους προετοιμασίας του ηθοποιού έτσι ώστε να είναι ενεργοί και δημιουργικοί σε μια πρόβα, και να μην περιμένουν τα πάντα από τον σκηνοθέτη.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 25 άτομα

5.Δευτέρα  7/9 έως και Παρασκευή  11/9 ώρα 17:00-20:00 : Χώρος τέχνης «Αλέκα», πλατεία Αλεξανδρή (πρώην Γαρδένια), Ζωγράφου

Συντονισμός: Σπύρος Ανδρεόπουλος, σκηνοθέτης – performer

Διδασκαλία: Ομάδα Motus Terrae

«Η Τεχνική των Ξυλοπόδαρων»

Mέσα από την εκπαίδευση στα ξυλοπόδαρα, δίνεται η ευκαιρία στον ηθοποιό να γνωρίσει ένα νέο μέσο έκφρασης και να επαναπροσδιορίσει τα ήδη γνωστά. Περπατώντας πια, ‘πάνω’ από τη γη το σώμα καλείται να ανακαλύψει νέους τρόπους κίνησης. Εξερευνώντας μία ‘γιγαντιαία’ φιγούρα, εμφανίζεται ένας κόσμος συμπεριφορών και αντιδράσεων ο οποίος διέπεται από άλλους νόμους και άλλα μεγέθη. Παράλληλα, η κατάσταση συνεχούς ‘μη-ισορροπίας’ στην οποία βρίσκεται ο ηθοποιός επάνω στα ξυλοπόδαρα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή συγκέντρωση και ενεργό σκηνική παρουσία του, πράγμα απαραίτητο σε κάθε μορφή παραστατικής τέχνης. Tέλος, η φυσική άσκηση, μέσα από ποικίλες τεχνικές, που απαιτεί η εκπαίδευση στα ξυλοπόδαρα, προετοιμάζει το σώμα του ηθοποιού έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της προετοιμασίας ενός ρόλου. Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες από το χώρο των παραστατικών τεχνών (ηθοποιοί, χορευτές, ακροβάτες), όσο και σε όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με ένα ιδιαίτερο εργαλείο προσωπικής ενασχόλησης και σωματικής άσκησης.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 10 άτομα

6.Σάββατο 12/9 ώρα 10.30 -13.30 και Κυριακή 13/9/   ώρα 10.30 -13.30 :Βίλα Κοτοπούλη, Αλ. Παναγούλη 17, Ζωγράφου

Βίλη Σωτηροπούλου:«Θέατρο των Μπουφόνων του Μεσαίωνα»

Η ηθοποιός – συγγραφέας – σκηνοθέτης Bίλη Σωτηροπούλου, με βιωματικό τρόπο, με ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, θα μυήσει τους μαθητές της στον τρόπο που έπαιζαν οι Μπουφόνοι, οι γελωτοποιοί, οι σωματικά δύσμορφοι (νάνοι, καμπούρηδες κ.λ.π.), αλλά και οι αιρετικοί καλλιτέχνες του μεσαίωνα. Οι Μπουφόνοι ζούσαν σε βαλτοχώρια και έπαιζαν τις ανατρεπτικές σάτιρές τους άλλοτε  στις πλατείες των χωριών και άλλοτε στις αυλές των βασιλιάδων, με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους καθώς οι σάτιρές τους ήταν ιδιαίτερα αιχμηρές. Οι Μπουφόνοι είναι »τα κακά παιδιά» του θεάτρου και το μπουφόνικο θέατρο επηρέασε σημαντικά το θέατρο της Αναγέννησης (ο τρελός του βασιλιά στον Σαίξπηρ) αλλά και το σύγχρονο θέατρο.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 25 άτομα

7. Σάββατο 12/9 ώρα  17:00-20:00 και Κυριακή 13/9/  ώρα  17:00-20:00 :Χώρος τέχνης «Αλέκα», πλατεία Αλεξανδρή (πρώην Γαρδένια), Ζωγράφου

Simone Mongelli «Μουσική του σώματος (Body Music)»

Το εργαστήριο βασίζεται στην μεγάλη και διεθνή εμπειρία του Simone Mongelli, τόσο ως performer όσο και ως δασκάλου και είναι μια εισαγωγή στην τέχνη του Body Music, δηλαδή της δημιουργίας μουσικής με την αποκλειστική χρήση του ανθρώπινου σώματος. Πρόκειται για μια αρχαία πράξη, γνωστή σε διάφορες μουσικές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο, η οποία σήμερα αναζωογονείται ως σύγχρονη μορφή performance, που συνδυάζει μουσική και κίνηση. Το Body Music, πέρα από τη διασκέδαση, προσφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους, και ειδικά σε όσους έχουν επαφές με τη σκηνή, εφόσον αναπτύσσει τη σωματική συνείδηση, τη σχέση με τον χώρο, τον συντονισμό, την αίσθηση του ρυθμού (όχι μόνο μουσικού), την ευχέρεια στις κινήσεις, την ομαδική εργασία, και γενικότερα τη μουσικότητα, την ικανότητα ακοής του εαυτού μας και των άλλων, τον αμοιβαίο συγχρονισμό.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 25 άτομα

Διευκρινίσεις για τα σεμινάρια-εργαστήρια θεάτρου

 1. Οι ενδιαφερόμενοι για την παρακολούθηση των σεμιναρίων υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής, η οποία θα αποστέλλεται από 21/7/2015 έως και 20/8/2015, στην ηλεκτρονική διεύθυνση nppolitismoudz@gmail.com, στην οποία θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα στοιχεία.

 • Ονοματεπώνυμo αιτούντος.

 • Στοιχεία επικοινωνίας : (e-mail – τηλέφωνο)

 • Εκπαίδευση – Κατάρτιση

 • Ιδιότητα: – Επάγγελμα

 • Τίτλος σεμιναρίου και όνομα διδάσκοντος: (Πρώτη επιλογή)

 • Τίτλος σεμιναρίου και όνομα διδάσκοντος : (Εναλλακτική επιλογή)

 1. Κάθε άτομο έχει δυνατότητα παρακολούθησης ενός μόνο εκ των επτά σεμιναρίου ως πρώτη επιλογή, ενώ μπορεί να δηλώσει και ένα δεύτερο ως εναλλακτική επιλογή. Για την επιλογή των συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία αποστολής της αίτησής του, ενώ σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής θα δοθεί προτεραιότητα στα μέλη των ερασιτεχνικών ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση

 1. Η ενημέρωση των αιτούντων για τη συμμετοχή στα σεμινάρια θα γίνει από τους διοργανωτές το αργότερο μέχρι 28/8/2015 με ενημερωτικό απαντητικό e-mail στον κάθε συμμετέχοντα Σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής στο σεμινάριο είναι υποχρεωτική η ενημέρωση των διοργανωτών μέχρι 31/8/2015 (με αποστολή ενημερωτικού e-mail ακύρωσης )

 1. Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια θα πρέπει να έχουν καλή φυσική κατάσταση, και να φοράνε άνετα ρούχα, κατάλληλα για σωματική άσκηση και βεβαίως την καλύτερη τους διάθεση και κέφι !!

 1. Η προσέλευση στον χώρο των σεμιναρίων θα γίνεται αυστηρά ένα τέταρτο πριν την ώρα έναρξης

 1. Για το σεμινάριο του Γιώργου Λυτζέρη παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να φροντίσουν να έχουν μαζί τους υλικά όπως : κοπίδι, ψαλίδι, χρωματιστά χαρτιά, κλωστές/βελόνες/παραμάνες και γενικά υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κατασκευές (σακούλες, πλαστικά , παλιά διακοσμητικά , οτιδήποτε ) καθώς και ποδιά η μπλούζα για να μην λερωθούν. 

 1. Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία του σεμιναρίου με τον Simone. Mongelli συνιστάται η παρακολούθηση και των δύο μερών. Προχωρημένοι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν κατευθείαν το δεύτερο μέρος.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Προκριματική επιτροπή:

Θεόδωρος Εσπίριτου, Σκηνοθέτης 

Βασίλης Κατσικονούρης, Θεατρικός συγγραφέας

Θανάσης Κουρλαμπάς, Ηθοποιός

Δημήτρης Ντάσκας ,Ηθοποιός

Κριτική επιτροπή:

Αννα Χατζησοφιά, Ηθοποιός – Συγγραφέας 

Σοφία Αδαμίδου, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας

Λένα Φιλίποβα, Σκηνοθέτης

Ντανιέλ Λομέλ, Χορογράφος

Κατερίνα Μαραγκουδάκη,  Σχεδιάστρια φωτισμών Θεάτρου

Μαλαματή Παρίση, Ενδυματολόγος

Λευτέρης Τσάτσης, Ηθοποιός -Μουσικός

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ζωγράφου,

Ν.Π. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ αρ.πρωτ.οικ.:

Δ/νση: Ανακρέοντος 60, 15771

Γραφείο Πολιτισμού

Πληροφορίες: Αντωνοπούλου Κορίνα

τηλ.: 210-7481396, 210-7713802

Emailzografou.np@gmail.com

Fbhttps://www.facebook.com/pages/ΘεατρικοίαγώνεςερασιτεχνικώνθιάσωνΔήμουΖωγράφου

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s